Wetsvoorstel affectieschade door de Tweede Kamer aangenomen
Nabestaanden van slachtoffers die ernstig letsel oplopen of overlijden door een verkeersongeval kunnen straks mogelijk aanspraak maken op een vergoeding van affectieschade. Dertien jaar na de eerste poging gaat de Tweede Kamer op 9 mei 2017 (met een ruime meerderheid) akkoord met het voorstel om nabestaanden van verkeersslachtoffers te compenseren.
Wetsvoorstel affectieschade
Al eerder hebben wij stilgestaan bij de regeling van affectieschade. Klik hier voor het artikel. Het wetsvoorstel affectieschade voorziet in een recht op vergoeding van affectieschade. De vastlegging van dit recht in de wet heeft in de eerste plaats tot doel erkenning te verschaffen van het door naasten ondervonden leed als gevolg van ernstig letsel of het overlijden van een naaste. In de wet wordt een vaste groep van personen genoemd die aanspraak maken op affectieschade. Voor het voorstel van wet klik hier.
Tot verbazing van nabestaanden hebben zij vaak nergens recht op als een naaste door andermans schuld ernstig letsel oploopt of om het leven komt in het verkeer. Het is voor de nabestaanden vaak een klap in het gezicht als zij erachter komen dat er vrijwel geen compensatie is voor hun leed. De Tweede Kamer heeft hier na 9 mei 2017 met het aannemen van het wetsvoorstel affectieschade verandering in gebracht.
Eerdere pogingen
In 2005 is het wetsvoorstel al eerder door de Tweede Kamer aangenomen. Dit voorstel werd in 2010 echter door de Eerste Kamer verworpen.De VVD en CDA vreesden namelijk dat ons land een claimcultuur zou worden, net als in Amerika.
Het “nieuwe” wetsvoorstel ligt al sinds 2015 bij de Tweede Kamer. In februari 2017 is het wetsvoorstel ook al behandeld, maar werd toen opnieuw uitgesteld. Nu was het echt de hoogste tijd om het voorstel te behandelen. De behandeling heeft op 9 mei 2017 plaatsgevonden.
Helaas zijn we er na het aannemen van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer nog niet. De Eerste Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel. Wanneer het wetsvoorstel op de agenda van de Eerste Kamer staat is nog onbekend.
Conclusie
De advocaten van Jeroen Bosch Advocaten hopen dat dit wetsvoorstel het gaat halen. Met name de mogelijkheid tot het verkrijgen van een vergoeding voor affectieschade zou het rechtsvaardigheidsgevoel voor slachtoffers en nabestaanden vergroten.
We houden de agenda van de Eerste Kamer nauwlettend in de gaten en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Contact
Hebt u een vraag over affectieschade of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.nl.